↑ Επιστροφή σε Η περιοχή μας

Τα Νέα Μουδανιά

Η πόλη δημιουργήθηκε το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες της περιοχής του «Κιανού» κόλπου καθώς όπως έλεγαν οι ίδιοι, η περιοχή έμοιαζε πολύ με εκείνη της αλησμόνητης πατρίδας. Από τότε μέχρι σήμερα το νερό που κύλησε στο ποτάμι της ιστορίας της, την ανάθρεψε και την έκανε το υπ΄αριθμό ένα εμπορικό οικονομικό πολιτιστικό εκπαιδευτικό κέντρο της Χαλκιδικής.Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τα Ν Μουδανιά είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Χαλκιδικής όπως εξάλλου και ο Δήμος. Το ανθρώπινο αυτό δυναμικό έχει δώσει πραγματικά μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης.Φτάνοντας κανείς στην πόλη θα συναντήσει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο που ικανοποιεί και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις.

Υποκαταστήματα έξι τραπεζών θα σας εξυπηρετήσουν στις συναλλαγές σας, όπως και όλες οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες.Το εμπόριο, η αλιεία , η ελαφρά βιομηχανία αγροτικών μηχανημάτων καθώς και μονάδες τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός είναι οι τομείς που δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι.Στην προκυμαία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ,και μετά να διαλέξετε μια από τις πολλές ταβέρνες για εξαιρετικούς ουζομεζέδες, με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο και φόντο τον αγέραστο και οξυκόρυφο Όλυμπο. Στην μήκους δύο χιλιομέτρων παραλία μας μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο, τον καφέ και την διασκέδαση που προσφέρουν τα μπαράκια της. .Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει αξέχαστες στιγμές στα μπαράκια και στα κλάμπ της πόλης.

Οι λόφοι της Παναγίας Κορυφινής και του Προφήτη Ηλία προσφέρουν πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας.Στο ψηλότερο σημείο της πόλης, το λεγόμενο λόφο «της Παναγίας Κορυφινής» βρίσκεται μια όμορφη εκκλησία βασιλική τρίκλιτη χτισμένη μέσα σ΄ένα μαγευτικό περιβάλλον. Εκεί φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Κορυφινής που ταξίδεψε από την Καλόλιμνο της Μ. Ασίας. Η χάρη της γιορτάζεται μεγαλόπρεπα στις 8 Σεπτεμβρίου. Η μέρα αυτή, είναι τοπική αργία.

Ο ρομαντικός επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το βασίλεμα του ήλιου πίσω από τον Όλυμπο, στα πολλά καφέ που βρίσκονται στο κέντρο των Νέων Μουδανιών. Όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορεί κάποιος να φωτογραφηθεί με φοντο τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Halkidikifocus.gr | Διαβάστε περισσότερα:http://www.halkidikifocus.gr/dhmoi/2011-06-14-19-24-23/2011-06-15-20-26-43/2011-06-15-20-27-54.html#ixzz2JGkoGonL

Οι μεγαλες δημιουργιες και τα υποκαταστηματα της

Με τη δημιουργία παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο Δήμος διαθέτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, ΤΕΕ, Λύκειο, ΙΕΚ, Ωδεία κ.λ.π.Το κλειστό γυμναστήριο , γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοροτάπητες κλασσικά και (5Χ5) και άλλοι αθλητικοί χώροι, όπως γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ομάδες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου και να αναδειχθούν σε υψηλές κατηγορίες.Κάθε χρόνο στην παραλία των Νέων Μουδανιών διοργανώνονται συναντήσεις μπήτς σόκερ, μπήτς βόλεϊ, μπήτς τέννις με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.Ο Ναυτικός Όμιλος Ν. Μουδανιών, με πολλές δραστηριότητες, έχει διακριθεί πολλές φορές διεθνώς με τα τμήματα ιστιοπλοΐας του και τους διεθνείς αγώνες ψαρέματος.

Στα Νέα Μουδανιά υπάρχει Κέντρο Υγείας, πολλά ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια όλων σχεδόν των ειδικοτήτων. Λειτουργούν φαρμακεία σε εικοσιτετράωρη βάση καθώς επίσης δημόσιο κτηνιατρείο και τέσσερα ιατρεία μικρών ζώων.Λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα de lux με υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και τμήμα θαλασσοθεραπείας.

Οι παραγόμενες ποσότητες αλιευμάτων είναι σημαντικές αφού στα Ν. Μουδανιά βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας.110.000 στρέμματα είναι η καλλιεργούμενη γη, με σημαντική παραγωγή σε ελιές, φιστίκια, καΐσια κ.λ.π. Ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια ελιάς αλιπάστων και φρούτων εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταναλωτών. Τα προϊόντα αυτά, εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Στα Ν. Μουδανιά υπάρχουν υποκαταστήματα της Αγροτικής, Εθνικής, Εμπορικής Πειραιώς, ALPHA τράπεζας και EuroBank στα οποία λειτουργούν μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής. Οι καταναλωτές εξυπηρετούνται από μεγάλα σούπερ μάρκετ, και πολλά αξιόλογα εμπορικά καταστήματα. Κάθε Τετάρτη, λειτουργεί η μεγαλύτερη υπαίθρια λαϊκή αγορά της Χαλκιδικής. Επίσης υπάρχουν εργοστάσια κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων και μεταποιητικές επιχειρήσεις.


Halkidikifocus.gr | Διαβάστε περισσότερα: http://www.halkidikifocus.gr/dhmoi/2011-06-14-19-24-23/2011-06-15-20-26-43/2011-06-15-20-27-54.html#ixzz2JGnFhXOo

Σχολιάστε